Logo EuroSail
slide-EN-1-01
slide-EN-2-01
slide-EN-3-01

België en Frankrijk: Parijs – Brugge of vv.

Duration: 14 Dagen
Price: vanaf € 2149
Level: Relaxed
 • De schoonheid van het Franse kanaal en Vlaamse geschiedenis

  De reis begint in Parijs, de beroemde hoofdstad van Frankrijk, niet ver van de Notre Dame. We volgen de Seine stroomafwaarts langs het Louvre en de Eiffeltoren naar Conflans. Vanaf daar gaat onze reis door het dal van de Oise naar Compiegne. Al sinds de middeleeuwen was dit deel van Frankrijk het centrum van het Franse koninkrijk. Een bezoek aan het paleis van de Franse koningen staat op het programma. In dit gebied zijn er veel herinneringen te vinden aan de Eerste Wereldoorlog, zoals de “Armistice”, de plaats, verstopt in de bossen van Compiegne, waar de Franse en Duitse generaals tekenden voor het einde van het WWI en het WWI museum in Péronne. Dan arriveren we in België, waar we Doornik bezoeken, ooit een belangrijke pleisterplaats voor de pelgrims, en Oudenaarde met haar prachtige stadhuis. Ook een bezoek aan Gent staat op het programma, waar u de sfeer van vroeger kunt proeven in het oude centrum met het imposante Belfort en de St. Baafs-kathedraal. Einddoel van deze reis is Brugge, wat met haar pittoreske stadscentrum wellicht de mooiste is van de historische Vlaamse steden. U heeft daar de gelegenheid een van de vele museums te bezoeken en het beroemde Brugse kant te bewonderen.

  Route Zwaantje: Parijs – Conflans – Compiegne –Noyon – Péronne – Doornik – Oudenaarde – Gent – Brugge

  Route Fleur: Parijs – Conflans – Compiegne – Chauny – St. Quentin – Cambrai – Doornik – Oudenaarde – Gent – Brugge

  2018: Vanaf 18 personen gaat er een tweede gids mee. U kunt dan elke dag beslissen of u deel wilt nemen aan een langere of een kortere fietstocht.

 • Beschikbare data in 2018:
  Brugge – Parijs (Fleur)
  Parijs – Brugge (Fleur)
  Brugge – Parijs (Zwaantje)
  Parijs – Brugge (Zwaantje)
  éénpersoonshut op aanvraag
  26 Mei
  9 Juni / 29 Sept
  12 Mei
  9 Juni
  € 2.249
  € 2.249 /  € 2.149
  € 2.249
  € 2.249

 • Schip Zwaantje (24 passagiers / 12 hutten)                 Premium

  Tijdens de fiets-vaar-vakantie van Parijs naar Brugge verblijft u op MS Zwaantje. MS Zwaantje is een sfeervol motorschip voor 24 gasten. Op het onderdek zijn 10 hutten met 2 lage 1-persoonsbedden, 2 hutten met een 2-persoonsbed, allen uitgerust met eigen badkamer met douche, toilet, wastafel en een patrijspoortje en zelf in te stellen klimaatbeheersing. Op het middendek is het heerlijk vertoeven in de salon met grote ramen, hier vindt u het restaurantgedeelte, een aantal zithoekjes en een knusse scheepsbar. Afhankelijk van de ontvangst, heeft u hier in beperkte mate toegang tot Wi-Fi. Het zonnedek beslaat maar liefst 18 x 5 meter waar u kunt genieten van het uitzicht en een blik in de stuurhut kunt werpen. De fietsen kunnen op een apart gedeelte worden geparkeerd.

   

  Schip Fleur (20 passagiers / 10 hutten)                Premium

  De Fleur is in 2002 in de vaart gekomen. Dit mooi gelijnde, met smaak omgebouwde passagiersschip,  is  precies op maat gebouwd voor de kleine Franse kanalen en sluizen en vaart sinds 2002 door heel Frankrijk. Reint Dragt is al vele jaren de eigenaar. Deze jarenlange ervaring en betrokkenheid  vindt u terug in elk detail en staat borg voor een plezierige vakantie. De Fleur kan maximaal 20 gasten meenemen op haar tochten over de Franse waterwegen.
  De Fleur heeft twee verdiepingen met boven de salon, een ruime zithoek, een gezellige bar en een zonnedek. Het zonnedek is de aangewezen plaats voor het drinken van een kopje koffie of een aperitief. In de salon kunt u gebruik maken van het gratis Wi-Fi netwerk. Bedenk daarbij wel dat de verbinding niet altijd stabiel is, omdat er gebruik wordt gemaakt van een mobiele verbinding. De salon is voorzien van centrale verwarming en airconditioning.
  Benedendeks beschikt de Fleur over 10 comfortabele gastenhutten (8 m2, aparte bedden). Elke hut heeft een douche, een toilet en een wasbak. Ook de hutten hebben centrale verwarming en airconditioning. En in elke hut vind u een kleine safe en een haarföhn.

   

   

   

   

   

   

 • Dag 1 (Za): Parijs – Bougival
  14.00 uur Aankomst.
  U vindt de Fleur in het hartje van Parijs, vlakbij de place de la Bastille.
  14.30 uur Informatiebijeenkomst en introductie van de bemanning
  15.00 uur Vertrek per schip. We varen dwars door het centrum van Parijs, langs beroemde bezienswaardigheden, zoals het Louvre, Het musee d’Orsay en de Eiffeltoren.
  17.00 uur veiligheidsinstructie
  18.15 uur welkomstdrankje
  18.30 uur Diner tijdens het varen naar Bougival

  Dag 2 (Zo): Parijs (Bougival) – Conflans – Auvers s Oise
  Fietstocht: ca 36 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur De fietstocht begint kort na het ontbijt en voert ons naar St.Germain-en-Laye. Daar klimmen we omhoog naar het paleis en vanuit de paleistuin hebben we een schitterend uitzicht over Parijs.
  We passeren Conflans-Sainte-Honorine, waar de Oise en de Seine samenvloeien en ons einddoel is Auvers sur Oise, waar Vincent van Gogh de laatste dagen van zijn leven doorbracht en waar hij en zijn broer begraven liggen op het plaatselijke kerkhof. Deze streek was geliefd bij veel impressionistische schilders.
  18.30 uur Diner
  20.00 uur van Gogh avondwandeling naar de begraafplaats van Vincent van Gogh.

  Dag 3 (Ma): Auvers – Creil
  Fietstocht: ca 35/55 km
  8.00 uur Ontbijt tijdens de vaartocht naar Beaumont
  9.00 uur Vanaf Beaumont volgen we de Oise stroomopwaarts. De fietstocht van vandaag gaat via de abdij van Royaumont naar Chantilly, met haar beroemde kasteel. Het kasteel is ook bekend vanwege het paardenrace circuit en de koninklijke stallen.
  Ons einddoel van vandaag is Creil, een provinciestadje, dat in de 19e eeuw bekend werd vanwege zijn fijne aardewerk.
  18.30 uur Diner

  Dag 4 (Di): Creil – Compiegne
  Fietstocht: ca 35/55 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Tijdens het ontbijt varen we naar Pont-St-Maxence. Hier begint onze fietstocht van vandaag.
  Dit stadje heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier al heel vroeg een brug lag over de Oise en Pont-st-Maxence werd een overnachtingplaats voor de kooplieden en koningen, die op weg waren naar Vlaanderen. Even verder passeren we de abdij van Moncel, die in 1309 gesticht werd door koning Philips de Schone.
  Voordat we onze overnachtingsplaats Compiegne bereiken fietsen we door het bos aan de zuidkant van de stad.
  Deze mooie stad heeft zijn stedenbouwkundige rijkdom te danken aan de nabijheid van Parijs en aan de geweldige bossen, waar de Franse koningen zo graag vertoefden. Een bezoek waard zijn de prachtige tuinen van het Château de Compiègne.
  18.30 uur Diner

  Dag 5 (Wo): Compiegne – Chauny
  Fietstocht: ca 38/60 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Vandaag verlaten we de rivier de Oise en vervolgen we onze weg via het kanalenstelsel, wat Frankrijk met België verbindt.
  De fietstocht gaat eerst door de bossen van Compiegne naar de “Clairière de l’Armistice, de plaats waar de Franse en Duitse generaals het verdrag tekenden dat een einde maakte aan de eerste WO. We kunnen daar een klein, maar interessant museum bezoeken.
  Later kruisen we de rivier de Aisne en fietsen door het bos van Ourscamp. We treffen de Fleur weer in Chauny.
  18.30 uur Diner

  Dag 6 (Do): Chauny– St. Quentin
  Fietstocht: ca 40/55 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur De Fleur zet vandaag de reis voort over het oude kanaal van St. Quentin. Hier voelt de Fleur zich thuis en voor het eerst deze reis zijn de afmetingen van de sluizen op haar lijf geschreven. Het kanaal ademt rust uit en herinnert aan een rijk scheepvaart verleden. Om de kolen uit de mijnen naar het zuiden te kunnen brengen besloot Napoleon in 1801 tot de aanleg van dit kanaal.
  De fietstocht gaat door de rustige Somme vallei, door kleine dorpen.
  Het einddoel is St. Quentin, een stad die in de tweede eeuw ontstond aan een kruising van romeinse wegen. De levendige provinciehoofdstad van de Aisne is tot bloei gekomen als pelgrimsoord rond het graf van St.Quentin. De gotische basiliek werd gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw met een uniek dubbel dwarsschip. Het stadhuis is een juweel uit de 16e eeuw, met een prachtige voorgevel in flamboyant gotische stijl.
  18.30 Diner

  Dag 7 (Vr): St. Quentin
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur De Fleur blijft vandaag in St.Quentin. U kunt vandaag bij voldoende belangstelling deelnemen aan een excursie naar de Somme vallei, waar in de eerste Wereld Oorlog zwaar gevochten is. Maar u kunt de dag ook benutten om de St. Quentin verder te ontdekken en inkopen te doen.
  18.30 uur Vandaag wordt er aan boord niet gekookt. U kunt één van de Franse restaurants van St. Quentin bezoeken.

  Dag 8 (Za): St.Quentin – tunnel van Riqueval – Honnecourt
  Fietstocht: ca 40/65 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Het Canal de St.Quentin werd aangelegd onder het bewind van Napoleon. Omdat de hoogteverschillen soms groot waren, moesten een paar tunnels worden gegraven. De langste is de tunnel van Riqueval van 5670 meter lang. Vandaag passeren we met de Fleur deze tunnel. Net als in vroeger jaren worden de schepen hier nog steeds door een elektrisch aangedreven sleepboot in twee uur tijd door de tunnel getrokken.
  Boven de tunnel bevindt zich de waterscheiding tussen de rivieren de Escaut (Schelde) en de Somme. Vanaf nu gaan we dan ook weer bergaf richting België.
  9.00 uur Net voor of net na de tunnel begint de fietstocht van vandaag. We overnachten in het dorp Honnecourt.
  18.30 uur Diner

  Dag 9 (Zo): Honnecourt – Cambrai – Pont-Malin
  Fietstocht: ca 35/60 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur De Fleur vervolgt haar weg over het kanaal van St. Quentin.
  Onze fietstocht brengt ons eerst naar de oude abdij van Vaucelles, die we ook kunnen bezoeken.
  Vervolgens bezoeken we Cambrai, ooit een romeinse provinciehoofdstad en een belangrijk bedevaartsoord. Bezienswaardig zijn de imposante gerestaureerde bouwwerken van de stadsvesting, aangelegd onder Karel V. De oude stadspoort dateert uit 1300.
  Aan het eind van de middag verlaten we het oude kanaal van St. Quentin en we vervolgen onze reis via het grotere kanaal ‘du grand gabarit’ naar Pont Malin, waar we de nacht doorbrengen.
  18.30 uur Diner

  Dag 10 (Ma): Pont- Malin – Doornik (Tournai)
  Fietstocht: ca 45 km
  8.00 uur Varen tijdens ontbijt.
  Vanaf Pont-Malin zitten we eerst nog een poosje op het ‘Canal du Grand Gabarit’ door een van oudsher industrieel gebied in Frankrijk. Oude mijnen en staalfabrieken flankeren het kanaal.
  9.00 uur Onze fietsroute volgt vandaag een deel van de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
  De Fleur passeert in Mortagne de Franse grens en even later in Bleharies de Belgische. We varen door het zogenaamde ‘witte land’. Het aardige vestingstadje Antoing vormt het centrum van dit gebied, waar sinds de romeinse tijd kalksteen is gedolven. Ons einddoel van vandaag is Doornik of Tournai, een van de oudste steden van België. We bevinden ons hier in het Waalse gewest, waar alle dorpen en steden zowel een Franse als een Vlaamse naam bezitten. Tot aan het begin van de 17e eeuw viel Doornik onder Frans bestuur. Ook hier werd, net als in Oudenaarde, na de achteruitgang van de lakenindustrie de tapijtweverij belangrijk. In diverse musea in de stad zijn prachtige voorbeelden te zien. In 1940 werd het hele centrum door een Duitse luchtaanval verwoest, maar men slaagde erin de stad mooi te renoveren. Vooral de kathedraal Notre Dame (12 en 13e eeuw) is een bezienswaardigheid. Maar ook het Belfort, gebouwd rond 1200 is een bezoek meer dan waard.
  18.30 uur Diner

  Dag 11 (Di): Doornik (Tournai) – Oudenaarde
  Fietstocht: ca 45 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur We volgen nu de rivier de Schelde verder stroomafwaarts en komen over de taalgrens het Vlaamse gewest binnen. Vanaf nu wordt er Vlaams gesproken.
  Ons doel is Oudenaarde. Dit kleine stadje lag vroeger op de grens van het Franse en Duitse rijk en de stad is dan ook vaak getroffen door oorlogen. Omdat Oudenaarde dikwijls in de vuurlinie lag, stond er altijd iemand op de uitkijk. De bekendste wachter staat nu nog boven op het prachtige stadhuis: Hanske de Krijger. Het stadhuis werd in de eerste helft van de 16e eeuw gebouwd en is een van de mooiste van Vlaanderen. De stijl is Brabantse gotiek, het materiaal Balegemse zandsteen. Verder is Oudenaarde bekend als de stad van de tapijtwevers. De wandtapijten werden bekend over de hele wereld.
  We kunnen onze dorst lessen bij de beroemde bierbrouwerij van Liefmans.
  18.30 uur Diner

  Dag 12 (Wo): Oudenaarde – Gent
  Fietstocht: ca 35 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur We volgende Schelde richting Gent, een levendige universiteitsstad met een rijke historie. Maar voor we daar arriveren bezoeken we een interessante archeologische opgraving (bij een oude abdij) in Ename, aan de oostzijde van de rivier de Schelde.
  Gent ontstond waar de rivieren de Leie en de Schelde samenkomen in de Romeinse tijd. De gunstige ligging heeft door de jaren heen veel welvaart gebracht, met als hoogtepunt eind 13e, begin 14e eeuw. De lakenindustrie bracht grote rijkdom. In de binnenstad zijn veel oude patriciërs woningen bewaard gebleven. In de lakenhalle (1425) kamen de lakenhandelaars bijeen. De belangrijkste kerk is de St. Baafs kathedraal, die in verschillende eeuwen en in verschillende stijlen werd opgetrokken. In de kathedraal hangen een aantal meesterwerken van middeleeuwse schilderkunst, waarvan ‘De aanbidding van het lam Gods’ van Jan van Eyck de bekendste is.
  18.30 uur Diner

  Dag 13 (Do): Gent – Brugge
  Fietstocht: ca 25/50 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Net buiten de stad begint onze fietstocht door het aangename platteland van West-Vlaanderen naar de eindbestemming van de reis, Brugge.
  Brugge, ook wel Venetië van het noorden genoemd, is misschien wel de mooiste van de Vlaamse steden. Haar oude centrum, dat stamt uit de middeleeuwen, is vrijwel onaangetast gebleven. Brugge was toen een wereldstad, centrum van handel en kunst, waarvan we nu nog volop kunnen genieten. Maar Brugge is ook een gezellige stad om te winkelen of uit te gaan.
  18.30 uur Diner

  Dag 14 (Vr): Brugge
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Vandaag blijft de Fleur in Brugge.
  18.30 uur Diner

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen als gevolg van technische, meteorologische en / of nautische gronden.

 • Dag 1 (Za): Brugge
  14.00 uur Aankomst in Brugge, ook wel Venetië van het noorden genoemd, Brugge is misschien wel de mooiste van de Vlaamse steden. Haar oude centrum, dat stamt uit de middeleeuwen, is vrijwel onaangetast gebleven. Brugge was toen een wereldstad, centrum van handel en kunst, waarvan we nu nog volop kunnen genieten
  14.30 uur Informatie en introductie van de bemanning
  18.15 uur Welkomstdrankje
  18.30 uur Diner
  20.00 uur Stadswandeling

  Dag 2 (Zo): Brugge – Gent
  Fietstocht: ca. 25 / 40 km
  8.00 uur Ontbijt tijdens het varen.
  9.00 uur Veiligheidsinstructie
  9.00 uur Tijdens het ontbijt verlaten we de stad. Vanaf Beernem fietsen we dwars door het aangename platteland van West-Vlaanderen naar Gent, waar we begin van de middag arriveren. Gent is een levendige universiteitsstad met wederom een rijke historie. De stad ontstond waar de rivieren de Leie en de Schelde samenkomen in de Romeinse tijd. De gunstige ligging heeft door de jaren heen veel welvaart gebracht, met als hoogtepunt eind 13e, begin 14e eeuw. De lakenindustrie bracht grote rijkdom. In de binnenstad zijn veel oude patriciërswoningen bewaard gebleven. In de lakenhalle (1425) kwamen de lakenhandelaars bijeen. De belangrijkste kerk is de St. Baafs kathedraal, die in verschillende eeuwen en in verschillende stijlen werd opgetrokken. In de kathedraal hangen een aantal meesterwerken van middeleeuwse schilderkunst, waarvan ‘De aanbidding van het lam Gods’ van Jan van Eyck de bekendste is.
  18.30 uur Diner

  Dag 3 (Ma): Gent – Oudenaarde
  Fietstocht: ca. 25 / 45 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Vanmorgen gaan we van Gent via de Bovenschelde naar Oudenaarde. Dit kleine stadje lag vroeger op de grens van het Franse en Duitse rijk en de stad is dan ook vaak getroffen door oorlogen. Omdat Oudenaarde dikwijls in de vuurlinie lag, stond er altijd iemand op de uitkijk. De bekendste wachter staat nu nog boven op het prachtige stadhuis: Hanske de Krijger. Het stadhuis werd in de eerste helft van de 16e eeuw gebouwd en is één van de mooiste van Vlaanderen. De stijl is Brabantse gotiek, het materiaal Balegemse zandsteen. Verder is Oudenaarde bekend als de stad van de tapijtwevers. De wandtapijten werden bekend over de hele wereld. Voordat we in Oudenaarde aankomen, bezoeken we een interessante archeologische opgraving (bij een oude abdij) in Ename, aan de oostzijde van de rivier de Schelde.
  18.30 uur Diner

  Dag 4 (Di): Oudenaarde – Doornik (Tournai)
  Fietstocht: ca. 35 / 42 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Voor we Oudenaarde verlaten brengen we een bezoek aan het stadhuis. Daarna volgen we de Schelde verder stroomopwaarts en komen over de taalgrens het Waalse gewest binnen. Vanaf nu wordt er Frans gesproken en hebben de dorpen en steden ook een Franse naam.
  Ons einddoel van vandaag is Doornik of Tournai, een van de oudste steden van België. Tot aan het begin van de 17e eeuw viel Doornik onder Frans bestuur. Ook hier werd, net als in Oudenaarde, na de achteruitgang van de lakenindustrie de tapijtweverij belangrijk. In diverse musea in de stad zijn prachtige voorbeelden te zien. In 1940 werd het hele centrum door een Duitse luchtaanval verwoest, maar men slaagde erin de stad mooi te renoveren. Vooral de kathedraal Notre Dame ( 12 en 13e eeuw) is een bezienswaardigheid. Maar ook het Belfort, gebouwd rond 1200 is een bezoek meer dan waard.
  18.30 uur Diner

  Dag 5 (Wo): Doornik (Tournai) – Pont Malin (Bouchain)
  Fietstocht: ca. 50 km
  8.00 uur We vertrekken al tijdens het ontbijt richting de Frans-Belgische grens, door het zogenaamde ‘witte land’. Het aardige vestingstadje Antoing vormt het centrum van het witte land waar sinds de Romeinse tijd kalksteen is gedolven.
  9.00 uur In Antoing begint onze fietstocht die voor een deel de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela volgt. We passeren de grensdorpen Bleharies en Mortagne en bevaren in Frankrijk niet langer de Schelde, maar een groot kanaal, wat uiteindelijk naar Duinkerken leidt. Deze streek kenmerkt zich door de metaalindustrie.
  We overnachten bij de grote sluis van Pont Malin.
  18.30 uur Diner

  Dag 6 (Do): Pont-Malin – Cambrai – Honnecourt
  Fietstocht: ca. 28 / 60 km
  8.00 uur Tijdens het ontbijt verlaten we het grote kanaal en slaan linksaf het kanaal van St-Quentin in. Hier voelt de Fleur zich thuis en voor het eerst deze reis zijn de afmetingen van de sluizen op haar lijf geschreven. Het kanaal ademt rust uit en herinnert aan een rijk scheepvaart verleden. Om de kolen uit de mijnen naar het zuiden te kunnen brengen besloot Napoleon in 1801 tot de aanleg van dit kanaal.
  9.30 uur Vanaf Thun l’Eveque fietsen we richting Cambrai, ooit een Romeinse provinciehoofdstad en een belangrijk bedevaartsoord. Bezienswaardig zijn de imposante gerestaureerde bouwwerken van de stadsvesting, aangelegd onder Karel V. De oude stadspoort dateert uit 1300.
  Vanaf Cambrai fietsen we naar Marcoing en vanaf daar verder door de Schelde vallei. We passeren de oude abdij van Vaucelles en ons einddoel van vandaag is het dorpje Honnecourt.
  18.30 uur Diner

  Dag 7 (Vr): Honnecourt – tunnel van Riqueval – St. Quentin
  Fietstocht: ca. 26 / 65 km
  8.00 uur Ontbijt
  Tijdens het ontbijt vaart de Fleur naar de ingang van de tunnel van Riqueval.
  Het Canal de St. Quentin werd aangelegd onder het bewind van Napoleon. Omdat de hoogteverschillen soms groot waren, moesten een paar tunnels worden gegraven. De langste is de tunnel van Riqueval van 5670 meter lang. Vandaag passeren we met de Fleur deze tunnel. Net als in vroeger jaren worden de schepen hier nog steeds door een elektrisch aangedreven sleepboot in twee uur tijd door de tunnel getrokken.
  Bovenop de tunnel bevindt zich de waterscheiding tussen de rivieren de Escaut (Schelde) en de Somme. Vanaf nu gaan we dan ook weer bergaf richting St. Quentin.
  9.00 uur Net voor of net na de tunnel begint de fietstocht van vandaag.
  Het einddoel is St. Quentin, een stad die in de tweede eeuw ontstond aan een kruising van Romeinse wegen. De levendige provinciehoofdstad van de Aisne is tot bloei gekomen als pelgrimsoord rond het graf van St. Quentin. De gotische basiliek werd gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw met een uniek dubbel dwarsschip. Het stadhuis is een juweel uit de 16e eeuw, met een prachtige voorgevel in flamboyant gotische stijl.
  19.00 uur Diner

  Dag 8 (Za): St. Quentin
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur De Fleur blijft vandaag in St. Quentin. Bij voldoende belangstelling kunt u vandaag deelnemen aan een excursie per bus naar de Somme vallei, waar in de eerste Wereld Oorlog zwaar gevochten is. Maar u kunt de dag ook benutten om de St. Quentin verder te ontdekken en inkopen te doen.
  18.30 uur Vandaag is er geen diner aan boord. U kunt gaan eten in een van de restaurants in St Quentin.

  Dag 9 (Zo): St. Quentin – Chauny
  Fietstocht: ca. 32 / 48 km
  8.00 uur Varen tijdens ontbijt
  9.00 uur Vandaag fietsen we door de rustige Somme regio naar Ham.
  De Fleur zet vandaag de reis voort over het oude kanaal van St. Quentin richting Chauny. Fietsers en schip treffen elkaar in Chauny.
  18.30 uur Diner

  Dag 10 (Ma): Chauny – Compiègne
  Fietstocht: ca. 35 / 50 km
  8.00 uur Varen tijdens ontbijt
  9.00 uur Vandaag verlaat de Fleur het oude kanaal van St. Quentin en vervolgt haar weg over het veel moderne Canal du Nord richting Compiègne, dat ligt aan de rivier de Oise. Compiègne heeft zijn stedenbouwkundige rijkdom te danken aan de nabijheid van Parijs en aan de geweldige bossen, waar de Franse koningen zo graag vertoefden. Een bezoek waard is het Chateau de Compiègne met zijn prachtige tuinen.
  De fietstocht gaat door het bos van Ourscamp en kruist de rivier de Aisne naar de “Clairière de l’Armistice, de plaats waar de Franse en Duitse generaals het verdrag tekenden dat een einde maakte aan de eerste WO. We kunnen daar een klein, maar interessant museum bezoeken. Vanaf hier fietsen we terug naar het schip in Compiègne.
  18.30 uur Diner

  Dag 11 (Di): Compiègne – Creil
  Fietstocht: ca. 45 / 60 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Vandaag volgen we de Oise verder stroomafwaarts richting Creil. Vlak voor Pont-ste-Maxence passeren we de abdij van Moncel, die in 1309 gesticht werd door koning Philips de Schone. Pont-St-Maxence zelf heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier al heel vroeg een brug lag over de Oise en Pont-st-Maxence werd een overnachtingsplaats voor de kooplieden en koningen, die op weg waren naar Vlaanderen. Creil zelf was in de 19e eeuw bekend vanwege zijn fijne aardewerk.
  18.30 uur Diner

  Dag 12 (Wo): Creil – Auvers sur Oise
  Fietstocht: ca. 33 / 54 km
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Niet ver van Creil passeren we eerst Chantilly, met haar beroemde kasteel en de Koninklijke stallen. Even verder passeren we de abdij van Royaumont. Daarna steken we de rivier de Oise over richting Auvers-sur Oise, waar Vincent van Gogh de laatste dagen van zijn leven doorbracht. Hij is samen met zijn broer hier op het kerkhof begraven. Deze streek was geliefd bij veel impressionistische schilders.
  18.30 uur Diner
  20.00 uur Avondwandeling naar de begraafplaats van Vincent van Gogh.

  Dag 13 (Do): Auvers – Conflans – Reuil-sur-Seine
  Fietstocht: ca. 36 / 48 km
  8.00 uur Tijdens het ontbijt varen we naar Conflans, waar de Oise en de Seine samenvloeien. Vanaf de 19e eeuw is Conflans een belangrijk scheepvaart centrum van Noord-Frankrijk.
  9.00 uur De fietstocht begint in Conflans en brengt ons eerst in St. Germain-en-Laye. Daar lopen we omhoog naar het paleis, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over Parijs. Vervolgens fietsen we door de buitenwijken van Parijs naar Reuil-sur Seine waar we overnachten.
  18.30 uur Diner

  Dag 14 (Vr): Parijs
  7.00 uur Vandaag bevaren we dan eindelijk de Seine, stroomopwaarts door Parijs. Hemelsbreed is het niet ver meer naar het centrum, maar de Seine maakt nog een paar grote bochten. We passeren de Eiffeltoren, het Louvre, het musée d’Orsay, het Ile de la Cité, en de Notre Dame. De ligplaats van de Fleur is in de Port d’Arsenal, vlakbij de Place de la Bastille.
  8.00 uur Ontbijt tijdens het varen
  11.00 uur De rest van de dag kunt U indelen zoals u wilt. U kunt de stad verkennen met de metro, of met een bus, die u langs alle bezienswaardigheden voert.
  18.30 uur Diner

  Dag 15 (Za): Parijs
  8.00 uur Ontbijt
  9.00 uur Vertrek

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen als gevolg van technische, meteorologische en / of nautische gronden.

 • Dag 1 (za): Parijs: inschepen
  De fiets-vaar-vakantie van Parijs naar Brugge begint in Parijs. Inschepen vanaf 16.00 uur aan boord van schip MS Zwaantje in Parijs in de Port d’Austerlitz, dichtbij het gelijknamige station. ’s Avonds een wandeling van circa 3 kilometer naar Île Saint Louis.

  Dag 2 (zo): Parijs: Cruise over de Seine | Parijs: stadswandeling
  Tijdens het ontbijt een cruise over de Seine door het centrum van Parijs. Rond 10.30 uur kunt u van boord gaan om op eigen gelegenheid de stad te bezoeken. Ook kunt u mee gaan met de stadswandeling van circa 5 kilometer door de fraaie groenvoorzieningen van Parc de la Vilette, Buttes Chaumont en Belleville. Het schip vaart door en meert dichtbij de buitengebieden van de stad aan. Met het openbaar vervoer (dagkaart niet inbegrepen, circa € 3) komt u bij de ligplaats, rond 17.30 uur kunt u aan boord kunt gaan voor het diner.

  Dag 3 (ma): Parijs – Saint Germain – Brug van Pontoise – Chemin des Monts – Auvers (Ca. 40 km)
  Na het ontbijt fietst u over rustige jaagpaden langs de Seine naar het hoger gelegen St. Germain, vanuit de tuinen van Le Nôtre heeft u een prachtig vergezicht over Parijs. Daarna door de bossen naar Conflans voor een picknick aan de kade tussen de terrasjes. Verder, na een korte stop bij de brug van Pontoise, over de schilderachtige Chemin des Monts naar het kerkje van Auvers, bekend van Van Gogh’s schilderijen. Tijdens de avondwandeling bezoeken we zijn graf.

  Dag 4 (di): Auvers – Beaumont sur Oise – Abdij van Royaumont – Kasteel Chantilly (Ca. 50 km) | Creil: wandeling
  Na een korte stop in Beaumont kunnen we picknicken in de abdij van Royaumont, een van de best bewaarde uit de 13de eeuw. In de middag bezoeken we het schitterende Chantilly, een luxueus kasteel met indrukwekkende kunstcollectie en paardendressuur. Na het diner een wandeling door de levendige provinciestad Creil.

  Dag 5 (wo): Creil – Pont St. Maxence | Pont St. Maxence – Verberie – Kasteel Pierrefonds – Compiegne (Ca. 55 km)
  Tijdens het ontbijt brengt het Zwaantje ons naar Pont Saint Maxence. Vandaar fietst u door kleine stadjes met een korte stop in Verberie. Daarna door de bossen naar kasteel Pierrefonds, het toonaangevende restauratieproject van Viollet le Duc. ‘s Avonds bekijken we het historische centrum met de middeleeuwse markt en vele steegjes.

  Dag 6 (do): Compiegne – La Clairière – Tracy – Ourschamps/Blérancourt – Noyon (Ca. 40-55 km)
  Eerst gaan we naar l’Armistice de la Clairière met midden in de bossen de wagon waar de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog getekend werd. Dan via Tracy en de abdij van Our-champs met een schilderachtige ruïne door glooiende bossen naar Noyon met haar imposante kathedraal. U kunt de route verlengen door naar Blérancourt te fietsen, waar een charmant stadhuis uit de 17e eeuw en een sfeervol paleisje met bloementuin te bewonderen zijn.

  Dag 7 (vr): Noyon – Ham – Péronne (Ca. 65 km)
  Vandaag maken we een lange fietstocht. Om 8.30 uur vertrekken we voor een rit door licht glooiend open land via het art déco-stadje Ham en verder langs de Somme-rivier met schilderachtige dorpjes.

  Dag 8 (za): Rustdag in Péronne
  Het Zwaantje ligt net buiten dit sfeervolle stadje met intiem plein met kerk en een kasteel met het boeiende Musée de Grande Guerre. Voor de avond maken we een keuze uit de restaurants in Péronne, suggesties zijn aan boord (exclusief).

  Dag 9 (zo): Péronne – Bapaume – Ruyaulcourt (Ca. 45 km)
  We fietsen verder langs de Somme om vervolgens door het dunbevolkte open en glooiende land naar Bapaume te rijden, dat herbouwd is na de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens verder naar het Canal du Nord bij Ruyaulcourt. Daar heeft het Zwaantje via een tunnel de waterscheiding tussen Somme en Schelde gepasseerd; het oorspronkelijke grensland tussen Vlaanderen en Frankrijk. Ligplaats in een buitengebied.

  Dag 10 (ma): Ruyaulcourt – Cambrai – Arleux (Ca. 45 km)
  Vandaag bezoeken we Cambrai, een levendige provinciestad met historische monumenten met een mooi park voor de picknick. Daarna langs de moerassen van Chantraine naar het landelijke Arleux.

  Dag 11 (di): Arleux – Lewarde – Montigny – Marchiennes – Saint Amand les Eaux – Tournai (Ca. 65 km)
  Een lange fietsdag door voormalige mijnbouwstadjes met mooi bewaard erfgoed van rond 1900, en langs de Scarpe-rivier door Marchiennes en St. Amand met monumentale resten van barokke abdijen. Even over de grens met België ligt Tournai, waar we een avondwandeling maken door het historische centrum.

  Dag 12 (wo): Tournai – Kluisbergen – Ronse – Oudenaarde (Ca. 50 km)
  Noordelijk van Tournai fietsen we door vlak boerenland met enkele heuvels naar de beboste Kluisberg, bekend van wielerrondes. De kerk van Ronse heeft een mooie crypte uit de 13de eeuw en Art Déco-villa’s en een crypte uit de 11de eeuw. In Oudenaarde is het fraaie stadhuis met een schitterende collectie uit de 16de en 17de eeuw en het Centrum Ronde van Vlaanderen. Na het diner kunt u op de gezellige Markt een Belgisch biertje proeven.

  Dag 13 (do): Oudenaarde – Ooidonk – Sint-Martens-Lathem – Afsnee (Ca. 50 km) of direct naar Gent (Ca. 35 km)
  Eerst fietsen we langs de Schelde; dan door het idyllische landgoed van Ooidonk, het kunstenaars-dorp St.Martens-Lathem, het pontje van Afsnee en het bedrijvige Gent-Zuid. Mogelijkheid om direct langs de Schelde naar Gent te fietsen om de middag door te brengen in deze levendige universiteitsstad. Van Romeinse oorsprong, en gelegen aan de samenvloeiing van Schelde en Leie, was Gent tussen de 14de tot 16de eeuw een rijke handels- en textielstad; getuige de lakenhal, kathedraal en stadhuis. ‘s Avonds is de binnenstad heel sfeervol. Mogelijkheid om mee te gaan met een rondvaart naar het centrum, per taxi weer terug naar het schip (exclusief).

  Dag 14 (vr): Gent – Aalter | Aalter – Hertsberge – Moerbrugge – Brugge (Ca. 50 km)
  Tijdens het ontbijt brengt het Zwaantje ons naar Aalter. Daar stappen we op de fiets om tussen boompartijen en akkers, langs stille dorpjes en kastelen naar het landgoed van Hertsberge te rijden,
  waar een interessant agrarisch museum te bezoeken is. Tijdige aankomst in Brugge, de meest schilderachtige stad van Vlaanderen. Van de 14de tot 16de eeuw vermaard als een van Europa’s belangrijkste centra van banken en kunst, en in de romantiek herontdekt voor tijdreizen in de middeleeuwen.

  Dag 15 (za): Parijs
  Einde van de fiets-vaar-vakantie van Parijs naar Brugge: na ontbijt ontscheping tot 10.00 uur.

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen als gevolg van technische, meteorologische en / of nautische gronden.

 • Dag 1 (Za): Brugge
  Aankomst in Brugge vanaf 16.00 uur. Brugge is misschien wel de mooiste van de Vlaamse steden. Haar oude centrum, dat stamt uit de middeleeuwen, is vrijwel onaangetast gebleven. Brugge was toen een wereldstad, centrum van handel en kunst, waarvan we nu nog volop kunnen genieten

  Dag 2 (Zo): Brugge – Gent
  Fietstocht: ca. 40 km
  Tijdens het ontbijt verlaten we de stad. Vanaf Beernem fietsen we dwars door het aangename platteland van West-Vlaanderen naar Gent, waar we begin van de middag arriveren. Gent is een levendige universiteitsstad met wederom een rijke historie. De stad ontstond waar de rivieren de Leie en de Schelde samenkomen in de Romeinse tijd. De gunstige ligging heeft door de jaren heen veel welvaart gebracht, met als hoogtepunt eind 13e, begin 14e eeuw. De lakenindustrie bracht grote rijkdom. In de binnenstad zijn veel oude patriciërswoningen bewaard gebleven. In de lakenhalle (1425) kwamen de lakenhandelaars bijeen. De belangrijkste kerk is de St. Baafs kathedraal, die in verschillende eeuwen en in verschillende stijlen werd opgetrokken. In de kathedraal hangen een aantal meesterwerken van middeleeuwse schilderkunst, waarvan ‘De aanbidding van het lam Gods’ van Jan van Eyck de bekendste is.

  Dag 3 (Ma): Gent – Oudenaarde
  Fietstocht: ca. 25 / 45 km
  Vanmorgen gaan we van Gent via de Bovenschelde naar Oudenaarde. Dit kleine stadje lag vroeger op de grens van het Franse en Duitse rijk en de stad is dan ook vaak getroffen door oorlogen. Omdat Oudenaarde dikwijls in de vuurlinie lag, stond er altijd iemand op de uitkijk. De bekendste wachter staat nu nog boven op het prachtige stadhuis: Hanske de Krijger. Het stadhuis werd in de eerste helft van de 16e eeuw gebouwd en is één van de mooiste van Vlaanderen. De stijl is Brabantse gotiek, het materiaal Balegemse zandsteen. Verder is Oudenaarde bekend als de stad van de tapijtwevers. De wandtapijten werden bekend over de hele wereld. Voordat we in Oudenaarde aankomen, bezoeken we een interessante archeologische opgraving (bij een oude abdij) in Ename, aan de oostzijde van de rivier de Schelde.

   Dag 4 (Di): Oudenaarde – Doornik (Tournai)
  Fietstocht: ca. 35 / 42 km
  Voor we Oudenaarde verlaten brengen we een bezoek aan het stadhuis. Daarna volgen we de Schelde verder stroomopwaarts en komen over de taalgrens het Waalse gewest binnen. Vanaf nu wordt er Frans gesproken en hebben de dorpen en steden ook een Franse naam. Ons einddoel van vandaag is Doornik of Tournai, een van de oudste steden van België. Tot aan het begin van de 17e eeuw viel Doornik onder Frans bestuur. Ook hier werd, net als in Oudenaarde, na de achteruitgang van de lakenindustrie de tapijtweverij belangrijk. In diverse musea in de stad zijn prachtige voorbeelden te zien. In 1940 werd het hele centrum door een Duitse luchtaanval verwoest, maar men slaagde erin de stad mooi te renoveren. Vooral de kathedraal Notre Dame ( 12 en 13e eeuw) is een bezienswaardigheid. Maar ook het Belfort, gebouwd rond 1200 is een bezoek meer dan waard.         

  Dag 5 (Wo): Doornik (Tournai) – Arleux
  Fietstocht: ca. 45 / 60 km
  We vertrekken al tijdens het ontbijt richting de Frans-Belgische grens, door het zogenaamde ‘witte land’. Het aardige vestingstadje Antoing vormt het centrum van het witte land waar sinds de Romeinse tijd kalksteen is gedolven.
  In Antoing begint onze fietstocht die voor een deel de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela volgt. We passeren de grensdorpen Bleharies en Mortagne en bevaren in Frankrijk niet langer de Schelde, maar een groot kanaal, wat uiteindelijk naar Duinkerken leidt. Deze streek kenmerkt zich door de metaalindustrie.

  Dag 6 (Do): Arleux – Ruyaulcourt
  Fietstocht: ca. 50 km
  Vandaag bezoeken we Cambrai, ooit een Romeinse provinciehoofdstad en een belangrijk bedevaartsoord. Bezienswaardig zijn de imposante gerestaureerde bouwwerken van de stadsvesting, aangelegd onder Karel V. De oude stadspoort dateert uit 1300.
  Vanaf Cambrai fietsen we door het moerasgebied  van Chantraine naar het landelijke Ruyaulcourt

  Dag 7 (Vr): Ruyaulcourt – Péronne
  Fietstocht: ca. 45 km
  Onze fietstocht gaat vandaag door de vallei van de Somme via dunbevolkt en heuvelachtig  landschap naar Bapaume, wat na de Eerste Wereldoorlog opnieuw werd herbouwd. We vervolgen onze weg naar Péronne. Precies deze weg was aan het einde van het eerste WW1 de front linie in de slag rond de Somme.

  Dag 8 (Za): Péronne|
  Vandaag blijft het schip in Péronne.
  Het Zwaantje ligt net buiten deze charmante stad met haar intieme pleinen en mooie kerken. In Péronne is ook het fascinerende Museum over de ‘Grande Guerre’  (Wereld Oorlog I) gevestigd.
  Vanavond is er geen diner aan boord.

  Dag 9 (Zon): Peronne – Noyon
  Fietstocht: ca. 50 km
  Vandaag moeten we op tijd vertrekken, omdat er een langere rit op het programma staat door het glooiende landschap van de Somme vallei richting Ham. Onze bestemming is Noyon met haar imposante kathedraal.

  Dag 10 (Ma): Noyon – Compiègne
  Fietstocht: ca. 40 / 50 km
  Vandaag gaan we richting Compiègne, dat ligt aan de rivier de Oise. Compiègne heeft zijn stedenbouwkundige rijkdom te danken aan de nabijheid van Parijs en aan de geweldige bossen, waar de Franse koningen zo graag vertoefden. Een bezoek waard is het Chateau de Compiègne met zijn prachtige tuinen.
  De fietstocht gaat door het bos van Ourscamp en kruist de rivier de Aisne naar de “Clairière de l’Armistice, de plaats waar de Franse en Duitse generaals het verdrag tekenden dat een einde maakte aan de eerste WO. We kunnen daar een klein, maar interessant museum bezoeken. Vanaf hier fietsen we terug naar het schip in Compiègne.

  Dag 11 (Di): Compiègne – Creil
  Fietstocht: ca.  45 / 60 km
  Vandaag volgen we de Oise verder stroomafwaarts richting Creil. Vlak voor Pont-ste-Maxence passeren we de abdij van Moncel, die in 1309 gesticht werd door koning Philips de Schone. Pont-St-Maxence zelf heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier al heel vroeg een brug lag over de Oise en Pont-st-Maxence werd een overnachtingsplaats voor de kooplieden en koningen, die op weg waren naar Vlaanderen. Creil zelf was in de 19e  eeuw  bekend vanwege zijn fijne aardewerk.

  Dag 12 (Wo): Creil – Auvers sur Oise
  Fietstocht: ca.  33 / 54 km
  Niet ver van Creil passeren we eerst Chantilly, met haar beroemde kasteel en de Koninklijke stallen. Even verder passeren we de abdij van Royaumont. Daarna steken we de rivier de Oise over richting Auvers-sur Oise, waar Vincent van Gogh de laatste dagen van zijn leven doorbracht. Hij is samen met zijn broer hier op het kerkhof begraven. Deze streek was geliefd bij veel impressionistische schilders.
  Na het avondeten wandelen we naar de begraafplaats van Vincent van Gogh.

  Dag 13 (Do): Auvers – Conflans – Bougival
  Fietstocht: ca. 36 / 48 km
  Tijdens het ontbijt varen we naar Conflans, waar de Oise en de Seine samenvloeien. Vanaf de 19e eeuw is Conflans een belangrijk scheepvaart centrum van Noord-Frankrijk.
  De fietstocht begint in Conflans en brengt ons eerst in St. Germain-en-Laye. Daar lopen we omhoog naar het paleis, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over Parijs. Vervolgens fietsen we door de buitenwijken van Parijs waar we overnachten.

  Dag 14 (Vr):  Bougival – Parijs
  Vandaag bevaren we dan eindelijk de Seine, stroomopwaarts door Parijs. Hemelsbreed is het niet ver meer naar het centrum, maar de Seine maakt nog een paar grote bochten. De ligplaats van het Zwaantje is in het centrum van de stad.
  De rest van de dag kunt U indelen zoals u wilt. U kunt de stad verkennen met de metro, of met een bus, die u langs alle bezienswaardigheden voert.

  Dag 15 (Za): Parijs
  Einde van de fiets-vaar-vakantie: na ontbijt ontscheping tot 10.00 uur.

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen als gevolg van technische, meteorologische en / of nautische gronden.

 • Inbegrepen bij de reissom
  – 15 dagen / 14 nachten
  – 14 x ontbijt
  – 13 x diner aan boord
  – Lunchpakketten voor onderweg
  – Koffie en thee aan boord
  – Reisbegeleiding (2018: vanaf 18 personen 2 gidsen)
  – Gebruik van beddengoed en handdoeken
  – Dagelijkse schoonmaak van de hutten
  – Hutten met airconditioning
  – Welkomstdrankje
  – Entrée Clairière de l’Armistice (2018)
  – Entrée Chateau Chantilly (2018)
  – Entrée stadhuis Oudenaarde (2018)
  – Kaartmateriaal en routebeschrijvingen voor dagelijkse fietstochten (1 per hut);

  Niet inbegrepen
  – Reserveringskosten € 15
  – Fietshuur (incl. fietstas, helm en waterfles)  € 160
  – Persoonlijke verzekeringen
  – Fooien
  – Dranken en kosten onderweg (voor zover niet vermeld onder inclusief)
  – vervoer van en naar de ligplaatsen in  Parijs and Brugge
  – Parkeerkosten
  – Kosten openbaar vervoer in Parijs (Zwaantje)

  Op aanvraag:
  – Huur E-bike
  – Speciale dieet wensen

 • Moeilijkheidsgraad
  Deze reis is door ons beoordeeld als nivo 2: relaxed.
  Deze reizen zijn geschikt voor iedereen met een goede fysieke conditie en goede fietsvaardigheden. Over grotendeels vlak terrein, met dag afstanden tot maximaal 50 km. U brengt ongeveer 5 uur per dag op de fiets door. Soms komen korte hellingen voor met hoogteverschillen tot ± 100 meter.
  NB: Vanaf 18 personen gaat er in 2018 een tweede gids mee. U kunt dan elke dag beslissen of u deel wilt nemen aan een langere of een kortere fietstocht.

  Huur fietsen
  Zwaantje: fiets met 21 versnellingen, type hybride, inclusief fietstas, bidon en gebruik helm € 80 per week
  Fleur: fiets met 11 versnellingen (naaf), type hybride, inclusief fietstas, bidon en gebruik helm € 80 per week
  Huur E-Bike: €165 per week (alleen op aanvraag, beperkt beschikbaar, vroegtijdig boeken)

  Deze reis begint in Parijs of Brugge
  In Parijs ligt het schip in de Port d’Arsenal, niet ver van de Place de la Bastille of aan de Quai de Bercy, afhankelijk van uw reisdatum..
  In Brugge  ligt de het schip bij de busparkeerplaats bij de Buiten Katelijne vest, niet ver van het trein station.
  U wordt om ca. 14.00 uur aan boord verwacht op de Fleur en om 16.00 uur op het Zwaantje.
  De Fleur vertrekt vanauit Parijs al op zaterdagmiddag, het Zwaantje op zondagmorgen.
  Vanuit Brugge vertrekken beide schepen op zondagmorgen.
  Als later arriveert wilt u ons dat dan laten weten via telefoon of e-mail?

  CONTACT:
  Tel Fleur: +31 (0) 622738010 / +31 (0) 631783857
  Tel kantoor: +31 (0)299313071
  e-mail: info@eurosailtravel.com

  Ligplaats Bruges

  Brugge weergeven op een grotere kaart

  Ligplaats Paris